Au fost făcute publice numele reprezentanţilor structurilor de forţă care participă în campania de intimidare a consilierilor locali din Bălţi

16 Ianuarie 2018 442

În operaţiunea pentru intimidarea şi presiunea consilierilor municipali ai formaţiunii de opoziţie „Partidul Nostru” sunt implicaţi colaboratorii Inspectoratului Naţional al Poliţiei, Direcţiei Operaţiuni Speciale, Poliţiei economice, precum şi ai Centrului Naţional Anticorupţie. Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, preşedintele „Partidului Nostru”, a publicat pe reţelele de socializare un mesaj cu numele şi funcţiile executorilor acţiunii represive în adresa fracţiunii majoritare în Consiliul Municipal Bălţi.

​„La lichidarea consilierilor sunt antrenate toate structurile de forţă desconcentrate în mun. Bălţi, şi anume Direcţia Generală Teritorială Nord a CNA, următorii angajaţi: 1) directorul Direcţiei teritoriale – Tanas Ghenadie, 2) adjunctul Direcţiei teritoriale – Brînză Marian, 3) şef de secţie – Galit Eugen.

Alt serviciu antrenat în persecutarea consilierilor este Direcţia Nord a Inspectoratului Naţional de Investigaţie de la Ministerul de Interne, de la care participă următorii poliţişti: Susarenco Igor – şef de Direcţie, Fedea (n.r. Tudor) Strună – şef la Poliţia economică, Guzun Cornel, Fîrfă Alexandru, Buznea Dorin, Tolea (n.r. Anatol) Gonţa.

De la DOS coordonează toate acţiunile Cojocari Valeriu, participă următorii inspectori; Munteanu Ciprian, Calin Victor, Satic Mihai.

 Nu în ultimul rând este implicat şi Inspectoratul de Poliţie Bălţi, colaboratorii căruia terorizează şi ameninţă consilierii şi angajaţii primăriei, cei mai activi sunt: Cibotati Dumitru – şeful interimar, Munteanu Sergiu – şefu de investigaţie, Damanciuc Mihai – şefu Serviciului poliţiei criminale, Spatari Vitalie – şeful Serviciului urmărire penală şi altii.

 P.S – sunt la curent că pentru zilele următoare sunt preconizate percheziţii la consilieri şi la angajaţii primăriei Bălţi, în urma cărora vor avea loc reţineri”, se arată în mesajul publicat de primarul de Bălţi, care a mulţumit celuia care i-a expediat mesajul.

Amintim că luni, după ce autorităţile centrale au început a teroriza membrii Consiliului Municipal Bălţi din partea „Partidului Nostru”, consilierii municipali au declarat greva foamei cu scopul de a atrage atenţia la structurile internaţionale asupra presiunilor fără de precedent la care au fost supuşi aleşii locali din partea autorităţilor centrale.

După cum a declarat consilierul municipal Nicolai Grigorişin în cadrul conferinţei de presă susţinută înainte de declararea grevei foamei, „regimul oligarhic vrea să-şi supună Bălţiul, distrugând fracţiunea „Partidului Nostru”” şi numindu-şi propriul viceprimar, „aşa cum s-a întâmplat la Chişinău”.

​Represiunile au început după ce la data de 12 ianuarie, directorul adjunct al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc a avut o „şedinţă de lucru” cu reprezentanţii structurilor de forţă, la care ar fi fost stabilită sarcina de a distredita în totalitate aleşii locali ai capitalei de nord până pe data de 19 ianuarie, atunci când este planificată organizarea şedinţei Consiliului Municipal Bălţi pentru a vota pentru organizarea referendumului pentru oferirea încrederii primarului de Bălţi, Renato Usatîi.