Usatîi va publica deseară documentarul „dosarelor la comandă și tarifele procurorilor corupți”. Cui îi este dedicat și ce așteptări are

06 Iunie 2017 829

Filmul privind fabricarea dosarelor la comandă și tarifele procurorilor corupți, promis acum ceva timp de președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este gata și va fi publicat deseară. Politicianul susține că acesta este bazat doar pe probe, inclusiv audio, și promite să le dea de lucru jurnaliștilor și instituțiilor internaționale de anchetă, dar și de monitorizare a situației din Republica Moldova. Cât ține de organele de anchetă din țară, Renato Usatîi este mai puțin optimist. Asta în condițiile în care, potrivit lui, procurorii ar trebui să intenteze dosare pe numele lor.

„Nu se vor autosesiza pentru că trebuie să se autosesizeze împotriva tuturor. Imaginați-vă că Viorel Morari dă indicații să se pornească dosar penal pe numele lui, ori procurorul Busuioc spune: „tovarăș Harunjen, pornește-mi un dosar ca să arătăm la oameni ca facem oleacă de „dvijenie” (n.r. mișcare)”. N-o s-o facă. Dar pentru mine este important altceva. Nu vreau să dau denumirea la actele pe care o să le vedeți acolo, dar eu sunt sigur că mai multe instituții internaționale se vor autosesiza deoarece procurorii, polițiștii, judecătorii din Republica Moldova vând informație secretă ce ține de structurile din alte state. Vă dați seama ce o să facă după asta Interpolul de la Lion, ce o să facă după asta alte servicii. Lor sigur nu o să le placă. Ei cam înțeleg ce se întâmplă la noi în Moldova”, a menționat politicianul în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul „Partidului Nostru”, unde Renato Usatîi a vorbit prin intermediul Skype.

Deși nu a vrut să deschidă prea mult parantezele, asta potrivit lui, pentru a nu le oferi timp celor vizați să reacționeze, liderul PN a menționat că, de exemplu, „Interpolul scrie că Vitalie Pîrlog n-o să aibă acces la aplicația pe care am depus-o eu la Lion pentru că sunt persecutat de autoritățile din Republica Moldova, unde ei sunt de acord cu argumentele mele și spun că Pîrlog este scos din președintele Comisiei și îi este interzis accesul la file-urile legate de numele lui Renato Usatîi”. „Înseamnă că acolo ceva se întâmplă”, a menționat politicianul.

Potrivit lui Usatîi, filmul care are peste 2,5 ore lungime este bazat doar pe dovezi, și include convorbirile telefonice din aprilie 2016 până la începutul lunii iunie curent, inclusiv probe audio.

„Eu nu cred că ei au să facă ceva pentru că filmul meu demonstrează că în Republica Moldova există o grupare criminală, de la simpli procurori până la procurorul general și Plahotniuc”, a conchis politicianul de opoziție aflat la Moscova. Cât ține de eventualitatea deschiderii unui nou dosar penal, inclusiv pe faptul că ar fi spart conturile celor vizați, potrivit lui Usatîi, după peste 20 de dosare deschise pe numele său, un dosar în plus nu face mare diferență. Totuși, dacă dosarul va fi deschis, aceasta va însemna, potrivit lui, că cei vizați vor recunoaște faptul că tot ceea ce este prezentat în film, corespunde realității.