”Plahotniuc și Dodon se grăbesc să finiseze lucrul lor murdar!” – ”Partidul Nostru” îndeamnă toți cetățenii să iasă la protestul din 20 iulie, în fața clădirii Parlamentului

19 Iulie 2017 1.291

”Partidul Nostru” îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova să iasă la protestul masiv de mîine, 20 iulie – atunci cînd în Parlament, sub controlul ”coordonatorului” regimului de la guvernare, al lui Vladimir Plahotniuc și al președintelui Igor Dodon, va avea loc votarea în lectură finală a proiectului de lege cu privire la implementarea în Republica Moldova a sistemului electoral ”mixt”. Despre aceasta au afirmat vicepreședinții ”Partidului Nostru” – Ilian Cașu și Dumitru Ciubașenco, în cadrul unei conferințe de presă. În ajunul protestului, Renato Usatîi, președintele ”Partidului Nostru” , prin intermediul rețelelor de socializare, a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să iasă masiv mîine în stradă.

”Partidul Nostru” a luat decizia să organizeze mîine o acțiune de protest, la care vor participa atît reprezentanții societății civile, cît și alte partide politice, – a declarat Dumitru Ciubașenco, în cadrul conferinței de presă. – Noi invităm nu doar susținătorii noștri, dar toți cetățenii, să vină mîine în fața clădirii Parlamentului, pentru a demonstra că sînt forțe pentru a lupta împotriva escrocheriei de modificare a sistemului electoral”.

”Partidul Nostru” este concentrat pe luptă împreună cu celelate forțe din opoziție și împreună cu cetățenii țării, deoarece, așa cum ați văzut, toate protestele împotriva tandemului Plahotniuc-Dodon au fost civice. Trebuie să amintim faptul că și structurile internaționale s-au pronunțat împotriva acestor modificări”, – a menționat Ilian Cașu.

Reprezentanții ”Partidului Nostru” au confirmat faptul că în toate raioanele Moldovei au loc activități febrile, de a trimite cu forța oamenii la mitingul de mîine, pentru a susține sistemul electoral mixt.

”Este deja confirmat, e o informație veridică. Plahotniuc a dat comandă ca mîine să fie trimiși la miting, împotriva voinței lor, oameni din toate raioanele, bugetari, lucrători de întreprinderi, pentru a crea imaginea de susținere a sistemului electoral. Toți șefii filialelor PDM, la ora actuală, numai de aceasta și se ocupă. La Bălți, de acest lucru se ocupă personal Vladimir Vitiuc, vicepreședintele PDM, și așa e peste tot”, – a comunicat Ciubașenco.

Vicepreședintele ”Partidului Nostru” a atras atenția jurnaliștilor asupra faptului că organizatorul oficial al protestului este organizația obștească ”pro-plahotniucistă” cu tentă unionistă. Iar aceasta e o constatare scandaloasă, ținînd cont de faptul că, din punct de vedere juridic, inițiatorul modificării Codului electoral este președintele Dodon și Partidul Socialiștilor.

”Scuarul din fața Parlamentului este rezervat pentru mîine de către cunoscuta organizație plahotniucistă – ”Credință Patriei”, condusă de pro-plahotniucistul Ghenadie Cosovan”, – a declarat Ciubașenco.

”Proiectul, pe care l-a înaintat PSRM, cu susținerea liderului său, a președintelui Dodon, este susținut cel mai mult de către democrați și unioniști. În cadrul comisiei juridice, acest proiect este cel mai mult înaintat de către democrați. Democrații alungă oamenii la proteste, însuși protestul este organizat de organizația unionistă. Este clar pentru toți că mîine, acest tandem Plahotniuc-Dodon, va fi legalizat pentru a suta oară, bătut în cuie, iar acest lucru nu va putea fi negat. Socialiștii sînt băgați pînă la gît în acest tandem”, – a constatat vicepreședintele ”Partidului Nostru”.

În cadrul conferinței de presă, președinții ”Partidului Nostru” au enumerat argumentele împotriva oricărei modificări a sistemului electoral și-n particular, împotriva implementării sistemului mixt al lui Plahotniuc-Dodon în perioada cînd Republica Moldova este un ”stat capturat”.

”Moldova este un stat capturat. Și este capturat de regimul lui Plahotniuc. La cheremul acestui regim se află Partidul Socialiștilor, iar președintele Dodon este pentru Plahotniuc o slugă. Și astăzi ei vor să creeze sistemul ”unui partid și jumătate”, Plahoniuc plus Dodon, cu ajutorul acestui proiect de lege să-i distrugă pe toți concurenții și să fure țara și-n continuare.

Sensul acestei inițiative constă în faptul că Dodon îl ajută pe Plahotniuc ca acesta din urmă să-și păstreze regimul pentru mulți-mulți ani înainte. Anume pentru acest fapt sîntem împotriva acestei modificări”.

Mai mult decît atît, proiectul de lege, propus de Plahotniuc și Dodon, reprezintă una din cele mai proaste variante, iar adoptarea acesteia anunță înmormîntarea pe veci a democrației din Republica Moldova, consideră reprezentanții ”Partidului Nostru”. Acest proiect nu este în stare să asigure alegerea unui Parlament reprezentativ și, de facto, legitimează renunțarea Moldovei la Transnistria.

Ilian Cașu, vicepreședintele ”Partidului Nostru”, a atras atenția asupra multor puncte absurde din proiectul de lege.

”Unul din elementele, care îngrijorează, e lipsa tururui doi. Cineva, de exemplu, va obține cinci, șase, șapte procente și va putea deveni deputat. Pe de altă parte, articolul 97 al proiectului de lege prevede că, dacă doi candidați au luat un număr egal de voturi, atunci urmează tragerea la sorți”, – a declarat Ilian Cașu, subliniind faptul că în condițiile unui stat capturat de Plahotniuc, modificarea sistemului electorla este lipsită de orice sens.

Potrivit opiniei lui Ilian Cașu, oligarhul schimbă regulile de joc în timpul jocului, ”iar Comisia de la Veneția a declarat că noul sistem electoral nu trebuie implementat. Este clar, că reprezentanții Comisiei respective nu au mai continuat – că nu se poate de a implementa un asemenea sistem într-un stat capturat, acolo unde nu-i justiție, unde figurează doar un escroc, un infractor – Vladimir Plahotniuc”.

Multe din punctele proiectului de lege poartă un caracter speculativ. ”Există un punct, care direct este îndreptat împotriva lui Renato Usatîi, – a menționat Ciubașenco. Amintim că, așa-numitul proiect de lege, propus de democrați și socialiști, conține cerința față de candudați de a prezenta personal documentele la CEC. ”Dreptul lui Renato Usatîi – de a fi ales în Parlament, este grav încălcat”, – a declarat Ciubașenco.

Dumitru Ciubașenco a amintit faptul că principala recomandare a Comisiei de la Veneția constă în ideea renunțării absolute de la acest proiect de lege, însă Plahotniuc și Dodon ”scuipă pe această recomandare, pe ceea că eu nu pot primi finanțarea din exterior în valoare de 100 milioane de euro”, – a remarcat vicepreședintele ”Partidului Nostru”.

La fel, Ciubașenco a comunicat că prim-ministrul României, care în zilele următoare va sosi în Republica Moldova într-o vizită oficială, este delegat să anunțe și să confirme opinia negativă a strucurilor europene, referitoare la modificarea Codului electoral. Însă Plahotniuc și Dodon se grăbesc să finiseze lucrul lor murdar și să ne pună pe toți în gardă”, – a subliniat vicepreședintele Partidului Nostru”.

Precum a declarat Ciubașenco, astăzi va avea loc ședința Consiliului Național al ”Partidului Nostru”, dedicată organizării protestului masiv, cu participarea reprezentanților din raioanele țării.

”Îndemnul nostru este clar și succint – să ieșim mîine la protest și să le demonstrăm să nu există nici un consens, există doar o înțelegere dintre Plahotniuc și Dodon”, – au declarat reprezentanții ”Partidului Nostru”.