«Partidul Nostru» a cerut amânarea legii Plahotniuc-Dodon despre «sistemul mixt»

25 Iulie 2017 1.023

„Partidul Nostru“, a condamnat înțelegerea secretă a Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și a Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, exprimată prin votul ilegal în Parlament pentru așa-numitul „sistem mixt“ al alegerilor. Acest lucru este precizat în declarația, care a fost prezentată publicului în cadrul unei conferințe de presă organizată de formațiunile politice.

Prin intermediul acestui sistem, tandemul format definitiv Plahotniuc-Dodon se străduiește, cu orice preț, să păstreze Moldova în starea de „stat capturat“, în care este încălcată legea, democrația și drepturile omului „, – se spune în declarație.

„Partidul Nostru“, a constatat că recentele proteste în masă împotriva „sistemului mixt“, a confirmat absența completă a unui consens cu privire la această problemă în societatea moldovenească. „Au fost desfășurate consultări cu opoziția politică reală, societatea civilă și partenerii externi. Au fost ignorate în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE, sprijinit de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, „- se spune în document.

Formațiunea politică subliniază faptul, că acțiunile tandemului Plahotniuc-Dodon au provocat brusc o reacție negativă atât pe plan intern cât și cu partenerii săi externi, după cum reiese din declarațiile structurilor europene autorizate. Estimările, practic unanime, spun că „sistem mixt“ este o lovitură pentru democrație și pluralismul politic, îndreaptă Moldova pe calea autocrației și izolaționismului.

„Partidul Nostru“, a declarat că, din cauza „reformei electorale“ a tandemului Plahotniuc-Dodon, alegerile viitoare sunt, din start, ilegale, falsificate și furate. În cazul desfășurării lor, Moldova se încadrează în poziția unui stat-haiduc în inima Europei.

Cum se menționează în document, proiectul PD-PSRM încalcă, în mod evident, Constituția Republicii Moldova, în special articolul 5 („Democrația și pluralismul politic“), articolul 38 („Dreptul de a alege și de a fi ales“), articolul 60 („Parlamentul – organul suprem și legislativ„). Partenerii externi, consolidat, au remarcat faptul că „sistemul mixt“ este incorect față de opoziție și încalcă pluralismul politic. Lipsa pragului participării și la al doilea scrutin, oferă alegerea deputaților și 10 la sută din numărul total de alegători, ceea ce face parlamentul nereprezentativ. Numeroasele bariere în înregistrarea candidaților și organizarea alegerilor încălca dreptul cetățenilor de a alege și de a fi ales.

„Sistemul electoral propus înseamnă abandonarea efectivă a Transnistriei, care este o gravă crimă anti-statală. Autorii legii au înșelat, în mod flagrant, locuitorii Autonomiei Găgăuze și cetățenii Moldovei din diaspora „ – se spune în declarație.

Ca rezultat, „Partidul Nostru“, a cerut anularea necondiționată a Legii Nr. 154 din 20 iulie 2017 „Cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative“ (și anume – Codul Electoral), în cadrul căreia se preconizează introducerea așa-numitului „sistem mixt“. De asemenea, „Partidul Nostru“, a îndemnat deputații din Parlamentul Republicii Moldova, să nu accepte reforma Plahotniuc-Dodon, să folosească forțele sale și să conteste legea menționată la Curtea Constituțională.

„“ Partidul Nostru„ confirmă hotărârea de a folosi toate metodele legale de luptă, inclusiv protest pașnice, în masă, împotriva tandemului antipopular Plahotniuc-Dodon, cu scopul reîntoarcerii țării în albia legalității și a democrației,“ – se spune în documentul.