„Un adevărat ipocrit”. Usatîi a criticat poziţia lui Dodon privind decizia Comisiei de la Veneţia

08 Iunie 2017 1.149

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a criticat dur „flexibilitatea” politică a preşedintelui Igor Dodon, care şi revăzut „subit” poziţia în privinţa recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Potrivit lui Renato Usatîi, aceasta este o dovadă în plus cu privire la existenţa tandemului Plahotniuc-Dodon. Despre aceasta, liderul „Partidului Nostru” a scris pe pagina sa de Facebook.

„Nu-i preşedinte, dar o păpuşă mincinoasă. După ce socialiştii şi democraţii au votat pentru proiectul sistemului mixt el a declarat că în cazul în care Comisia de la Veneţia nu-şi va da avizul pozitiv, sistemul electoral nu poate fi modificat”, a scris Usatîi.

Usatîi a amintit că Igor Dodon spunea imediat după votarea în Parlament că: „Citez din site-ul Newsmaker.md: În opinia preşedintelui, de experţii Comisiei de la Veneţia depinde dacă va fi susţinut proiectul în lectura a doua. Experţii vor veni la Chişinău deja săptămîna viitoare, iar în iunie vor lua o decizie în privinţa sistemului mixt, unit de deputaţi în unul singur. „În amebele cazuri noi cîştigăm. Dacă va fi decizia pozitivă, va fi introdus sistemul mixt. Dacă decizia va fi negativă – rămîne sistemul actual!, a subliniat Dodon”.

Liderul „Partidului Nostru” consideră noua poziţie a preşedintelui drept una ipocrită, dar previzibilă: „Cînd Comisia de la Veneţia se pregăteşte să vorbească împotriva oricărei modificări a sistemului electoral, acest Dodon a început să spună că Comisia de la Veneţia nu este un indicator, iar ţara are dreptul suveran pentru asemenea modificări şi Parlamentul trebuie să le susţină. Un ipocrit adevărat. Deşi, am prezis această turnură încă o lună în urmă”.

În concluzie, Usatîi s-a adresat preşedintelui: „Dodon, nu te confunda pe tine şi Plahotniuc cu ţara şi dreptul suveran. Nu sîneţi ţara – sînteţi boala ei”.

Menţionăm că pe 6 iunie, agenţia informaţională internaţională Reuters, a scris cu referire la un raport nepublicat al Comisiei de la Veneţia că experţii Comisiei sînt îngrijoraţi de posibila modificare a sistemului electoral în Moldova. După cum susţine agenţia, în concluzia nepublicată a Comisiei se menţionează că riscul modificării sistemului electoral constă în ceea că deputaţii vor deveni vulnerabili în faţa intereselor de business, iar CEC va fi influenţat politic în timpul implementării acestei reforme.