Pentru bani și defăimare la adresa lui Usatîi, procurorii au închis dosarul împotriva bancherului Gorbunțov

07 Iunie 2017 1.017
Un sfert de milion de dolari și calomnierea liderului „Partidului Nostru“, Renato Usatîi – acesta este prețul pentru care procurorii subordonați oligarhului Plahotniuc au închis dosarul penal intentat împotriva ”bancherului negru”, Gherman Gorbunțov. Această informație este confirmată în corespondența dintre însuși Gorbunțov și partenerii săi de ”business negru” – întreprinzătorii Evghenii Alekseev și Dmitrii Melnikov. Corespondența a fost publicată de către liderul ”Partidului Nostru” și primarul de Bălți – Renato Usatîi în filmul documentar ”Moldova. Teritoriul fărădelegii”.
Renato Usatîi a intrat în posesia corespondenței respective și aduce dovezi surprinzătoare. Aceasta conține detaliile unei scheme penale în care a fost implicată conducerea de vârf a Procuraturii Generale. „Eroii” filmului sînt Procurorul General – Eduard Harunjen , adjunctul său – Igor Serbinov, şeful  Procuraturii Anticorupţie – Viorel Morari, procurorul Vitalie Busuioc, şeful-adjunct al IGP – Gheorghe Cavcaliuc, directorul SIS – Mihai Balan, dar şi alţii. Aceștia au luat parte la încetarea urmăririi penale în cazul ”bancherului negru”.
” Trebuiesc 150 (mii de dolari) acum. Pl (Plahotniuc), Sașa Moloman, procurorii au o parte de aici”, – i-a scris Alekseev lui Melinikov. Apoi, cînd s-a adeverit că pentru închiderea dosarului penal împotriva lui Gorbunțov a fost implicat și oligarhul, Melinikov s-a revoltat că ”procurorilor deja li s-au dat 250 (mii de dolari), și încă pe Plahotniuc l-au implicat, pentru ce?”
Mai departe, un oarecare Sașa (probabil e vorba de avocatul lui Gorbunțov – Alexandru Maloman), a hotărît să verifice rezultatele ”investirii” prin intermediul adjunctului Procurorului General – Igor Serbinov: ” Am verificat personal totul despre client (Gherman Gorbunțov)”. În urma ”verificărilor” s-a adeverit că două dosare penale ”trecute prin Interpol, au fost scoase de pe rol cu siguranță, al treilea dosar – Moraru (şeful Procuraturii Anticorupţie – Viorel Morari), ne-a spus să ne împărțim. 10 mii. 5 mii trebuie de dat înainte”.
Se pare că, neînțelegerea cu Morari i-a făcut pe ”antreprenorii” lui Gorbunțov ”să-l conecteze” și pe Procurorul General, Eduard Harunjen: ”Serbinov va discuta cu Generalul, pentru ca acesta din urmă să-l preseze pe Morari”. ”Eu am solicitat nu doar să mă scoată din căutare internațională, dar și să închidă dosarul penal din Moldova. Jenea, nu sînt împotrivă să plătesc și cealaltă sumă, dar înțelegerea a fost ca plata să fie pentru fapte și nicidecum altfel. Acum mi se propune să organizez o deplasare a procurorilor la mine (în Marea Britanie), să fiu în calitate de martor împotriva lui Usatîi și să falsific documentele care mi s-au adus aici”, – îi scria Gherman Gorbunțov complicelui său – Evghenii Alekseev.
Amintim că în dosarul penal intentat împotriva lui Gorbunțov, Renato Usatîi a fost parte vătămată. Dosarul a fost închis peste doar zece zile de la intentarea cauzei penale „ simetrice „ dosarului penal împotriva liderului ”Partidului Nostru”, în care l-au învinuit de organizarea tentativei de asasinare asupra lui Gherman Gorbunțov.