Deputatul fracțiunii PLDR din Duma de Stat a povestit tot adevărul despre situația din Moldova

07 Iulie 2017 971

Republica Moldova este condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care încearcă să distrugă formațiunea politică de opoziție – ”Partidul Nostru” și să se răfuiască cu liderul său, Renato Usatîi. Iar președintele Dodon susține acțiunile lui Plahotniuc – cele de blocadă a Transnistriei, în deplină coordonare cu autoritățile ucrainene. Acestea sînt declarațiile făcute în cadrul ședinței plenare de către Anton Morozov, deputat în Duma de Stat din partea fracțiunii PLDR, în contextul discuției la tema: ”Tendințele negative în evoluția situației din jurul Transnistriei în legătură cu acțiunile conducerii Republicii Moldova și a autorităților din Ucraina”.

”În Republica Moldova, politica este determinată în esență de oligarhul Plahotniuc Vladimir Gheorghe, cel care a obținut controlul asupra majorității posturilor guvernamentale, asupra forțelor de ordine, în Parlament”, – a declarat Morozov de la tribuna Dumei de Stat. – În rezultatul subjugării conducerii din Moldova, situația din Transnistria devine tot mai belicoasă. Pe semne, acel exemplu prost din țara vecină, Ucraina, unde partenerul lui Plahotniuc – Poroșenco, încearcă să folosească forța pentru a rezolva conflictul din Donbas, s-a dovedit a fi molipsitor. Autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei i-au organizat Transnistriei o blocadă economică și încearcă să provoace un nou val de conflicte pe Nistru. Dacă această situație alarmantă nu va fi oprită, atunci consecințele ei pot fi dezastruoase pentru întreaga regiune, iar tragedia Donbasului ar putea fi repetată și-n Transnistria”.

Deputatul Dumei de Stat a constat cu regret faptul că președintele Igor Dodon, nu doar că nu întreprinde nici o acțiune care ar preîntîmpina situația de criză, mai mult, colaborează cu Plahotniuc, iar împreună cu partenerii lui ucraineni înăspresc blocada economică din Transnistria.

”Spre regret, președintele Republicii Moldova, a susținut, potrivit datelor disponibile, introducerea unor puncte comune de frontieră moldo-ucrainene la granița Transnistriei și a Ucrainei, ceea ce duce, de fapt, la o blocadă a regiunii”, – a afirmat Anton Morozov.

”Încercările Chișinăului, cu susținerea Kievului, de a supune Transnistria, pot avea drept rezultat reluarea conflictului înghețat de pe Nistru. Nimănui nu-i va părea puțin. Trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra cu orice preț pacea fragilă din regiune”, – a subliniat deputatul. – Despre felul cum autoritățile de la Chișinău au de gînd să facă o astfel de ”ordine”, ne putem da seama din represiunile pe care le-a întors împotriva opoziției sale”.

În cadrul ședinței plenare a Dumei de Stat, Anton Morozov a adus dovezi care demonstrează caracterul represiunilor masive, îndreptate împotriva lui Renato Usatîi și a ”Partidului Nostru” din Republica Moldova.

”Dar cel mai bine acest lucru se vede din exemplul ”Partidului Nostru”, pe care-l conduce tînărul politician moldovean, Renato Usatîi, cu formațiunea politică al căruia PLDR a semnat un acord de colaborare”, – a remarcat deputatul Dumei de Stat. – Autoritățile încearcă să distrugă ”Partidul Nostru” cu orice preț, pe orice căi. Partidul respectiv, în fruntea listei candidaţilor căruia în alegerile parlamentare din 2014 a fost Renato Usatîi, care avea cel mai înalt rating printre politicienii moldoveni, în anul 2016 nu a fost lăsat să participe la alegerile prezidenţiale. Iar pentru aceasta, Curtea Constituţională a majorat special cenzul de vîrstă pentru candidaţii la funcţia de preşedinte – de la 35 la 40 de ani. Împotriva lui Usatîi s-a îndreptat un nou val de represiuni, după ce liderul „Partidului Nostru” a publicat documente confirmatoare privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc şi a demonstrat că principalul beneficiar al acestui furt este Plahotniuc. Printre altele, Usatîi a publicat dovezi că pentru înregistrarea firmelor, prin intermediul cărora din Moldova au fost scoşi banii, au fost utilizate paşapoartele unor locuitori din Donbas. Astfel, organizatorii „furtului secolului” au încercat să împuşte doi iepuri deodată – nu doar să şteargă urmele, dar şi să arunce o umbră asupra Donbasului şi Rusiei.

”În pofida tuturor dosarelor penale intentate la comandă şi motivate politic, Usatîi a luat 74% în primul tur al alegerilor primarului de Bălţi – al doiea oraș ca mărime din Moldova. Reprezentanţii „Partidului Nostru” au devenit primari în cele mai multe oraşe din ţară. Actualmente sînt intentate peste o sută de dosare penale împotriva a circa 50 de primari, consilieri din consiliile locale şi simpli activişti ai „Partidului Nostru”. Autorităţile intenţionează să nu admită „Partidul Nostru” nici la următoarele alegeri în Parlament. Plahotniuc a lansat mecanismul de nimicire a singurei formaţiuni politice reale de opoziţie, mergînd pînă la încercări de lichidare fizică a lui Usatîi, motiv din care el este nevoit să se afle la Moscova”.

Anton Morozov a îndemnat să se facă tot posibilul pentru a preîntîmpina dezvoltarea negativă a evenimentelor din jurul Transnistriei.

”Tema represiunilor politice din Moldova este una vastă și se poate de vorbit foarte mult. Dar există deja suficiente exemple pentru a înțelege ce-i putea aștepta pe transnistreni, dacă aceștia erau sub conducerea regimului actual de la Chișinău: represiuni, închisori și epurarări etnice. Noi trebuie să facem tot posibilul pentru a preîntîmpina desfășurarea evenimentelor conform acestui scenariu. Sper că această declarație a Dumei de Stat va răcori mințile înfierbîntate din Chișinău și din Kiev”, – a conchis Morozov.