„Renașterea Moldovei va începe la Bălți. Pentru că sîntem noi, bălțenii!” Usatîi a felicitat orașul cu ocazia hramului

22 Mai 2017 1.015

Primarul capitalei de nord, Renato Usatîi a felicitat bălțenii cu ocazia Zilei orașului, care este marcat la Bălți pe 22 mai. „Bălți este un oraș deosebit. Aceasta înțelege întreaga țară. Deosebit a devenit grație locuitorilor săi”, a scris pe Facebook primarul orașului.

Usatîi este convins că secretul Bălțiului este în capacitatea de a găsi unitatea în diversitate, cu care este vestită capitala de nord. „Din vecii vecilor, aici este intersecția căilor comerciale, și umăr la umăr trăiesc oameni diferiți, reprezentanți ai diferitelor naționalități. În această diversitate constă secretul Bălțiului. Ea crează unitatea de invidiat și cea identitate bălțeană – oraș cu caracter. Iubesc acest oraș și prețuiesc ocazia oferită de a intra în istoria acestuia”.

Primarul de Bălți a menționat că în capitala de nord deja s-au reușit multe, dar încă multe urmează a fi făcute: „Cu posibilitatea voastră, grație creditului Dvs. de încredere, al bălțenilor, am obținut deja multe. Am scos la capăt cu mafia: unic în Moldova, Bălțiul este eliberat scheme tenebre. Am modificat modalitatea de administrare: prioritatea eficienței este a stingherit interesul corupt care domnea aici anterior. Construim drumuri în curțile blocurilor, înverzim orașul nostru, instaurăm platforme de joacă noi, reparăm trotuarele, dezvoltăm sportul și multe, multe altele. Nu totul se face așa repede cum ne-am fi dorit, pentru că nu totul depinde doar de noi. Bălțiul este un oraș din Moldova, care trăiește după legile sale, a cumătrismului și clanurilor. Dar va trece și asta”.

Usatîi și-a exprimat regretul că nu poate fi prezent personal la sărbătorirea Hramului orașului, la fel ca anul trecut. „Iar astăzi, 22 mai, felicit bălțenii cu ocazia Hramului orașului și regret mult că nu pot face asta personal. Sper la întoarcerea mea și întreprind toate eforturile pentru a o grăbi cît mai repede. Mi-e dor, dar știu că le vom reuși pe toate.

Așa cum am mai spus, renașterea în Moldova va începe de la Bălți. Pentru că sîntem noi, bălțeni: din Drochia și Fălești, din Răuțel, Sadovoe, Elizavetovca, de la BAM, Selecție și Tel-Aviv-ul bălțean și „al lor”, din Roma și Moscova, și chiar din Chișinău. De unde doar n-au venit ai noștri, pe unde doar nu sîntem noi! Sîntem mulți și vom învinge”, a scris Usatîi.

Începutul numărării anilor a început în 1421 pe malul rîului Răut, la confluența rîului Răuțel. Printre etnografii locali se bucură de popularitate legenda apariției orașului, legată de numele Prințesei Ringala de Mazovia, soția domnitorului Moldovei Alexandru cel Bun, care i-a oferit în dar soției tîrgul din Siret și pămînturile Voloveț. Bălțiul și-a schimbat de cîteva ori și-a schimbat statutul administrativ: de la centrul raionului Bălți în noiembrie 1940, în decembrie 1962 – la unitate administrativă separată, în 1994 – municipiu, centru județean în 1999 și unitate teritorial-administrativă de nivelul 2 în 2014.

În 2015, primar al municipiului Bălți a fost ales Renato Usatîi, care a învins în primul tur cu rezultatul de peste 72% din voturi. Victoria sa a însemnat începutul modernizării infrastructurii, a făcut posibilă ordinea în gospodăria locativ-comunală și la întreprinderile municipale, a pus capăt luptei decisive cu corupția în oraș.