Îngrijorare exprimată despre presupusa folosire abuzivă a mandatelor internaționale de arestare ale Interpol

11 Mai 2017 1.337

Există presupuneri precum că mandatele sunt utilizate exclusiv pe “motive politice. “Acuzațiile împotriva lui Usatîi au fost respinse ca fiind “absolut neîntemeiate”. Un apropiat al lui Usatîi a afirmat: “El a fost acuzat de ceva ce nu a făcut niciodată. Toate acuzațiile care au fost înaintate încalcă procedurile judiciare în Republica Moldova”. Plahotniuc – singurul oligarh al țării – a fost acuzat de exercitarea unei influențe nesănătoase asupra unui segment larg al vieții publice și civile din Moldova. Se spune că el este hotărât să-l țină pe Usatîi în exil.

Martin Banks

Organizația Drepturile Omului fără Frontiere (HRWF), ONG lider în domeniul drepturilor omului, se numără printre cei care își exprimă îngrijorarea. Organizația de la Bruxelles a declarat acestui site că este “profund îngrijorată de intensificarea instrumentalizării politice a Europol-ului și Interpol-ului de către magnații din Europa de Est, care s-au implicat în politică la cel mai înalt nivel și torpilează dezvoltarea democratică sprijinită de UE în țările lor prin coruperea sistemul judiciar și eliminarea oponenților politici.”

Willy Fautre, directorul HRWF, a declarat că organizația “primește tot mai multe plângeri din partea liderilor de opoziție din estul UE și dincolo de ea, care pretind că au fost puși în mod nejustificat sub urmărire și au devenit victime ale abuzurilor cu folosirea mandatelor internaționale de arestare”. Un astfel de caz este acel al lui Renato Usatîi, liderul partidului “Partidul Nostru”, un partid politic din Moldova. El este și primarul orașului Bălți, al doilea oraș ca mărime din țară.

Un mandat internațional de arestare, sau “avertisment roșu”, după cum i se mai spune, a fost emis împotriva lui de către biroul Interpol din Moldova. Dar, se spune că persoana care a luat decizia de a emite mandatul este un asociat al atotputernicului magnat de afaceri Vlad Plahotniuc, omul care de fapt guvernează Republica Moldova și un inamic politic înverșunat al lui Usatîi.

Usatîi, actualmente aflat în exil în Rusia, și susținătorii săi afirmă că Vitalie Pîrlog a fost nominalizat direct de către Plahotniuc în Comisia Interpol care a decis să emită un mandat și, din acest motiv, imparțialitatea sa a fost pusă la îndoială.

Interpol își are sediul la Lyon și este a doua ca mărime organizație politică după Națiunile Unite. În prezent, există cereri din partea avocaților care-l reprezintă pe Usatîi ca Pîrlog să fie îndepărtat din organul care va decide soarta lui Usatîi.

Pîrlog, cunoscut ca un “bun prieten al lui Plahotniuc”, are un mandat de cinci ani în comisie și se susține că implicarea sa reprezintă un conflict grav de interese. Un avocat al lui Usatîi a spus: “Dl Pîrlog s-a prezentat ca avocat cu expertiză in domeniul protecției datelor, dar este cunoscut faptul că el a fost ministru al justiției în Moldova sub conducerea comunistă in anii 2006-2009.”

“Toate aceste informații ar fi putut obținute cu ușurință din Internet înainte ca el să fi fost numit în Interpol. Dacă aceste detalii ar fi fost căutate și luate în considerație, este foarte puțin probabil ca dl Pîrlog să fi fost considerat potrivit.” “Pericolul este că, în calitate de președinte al acestui organism special, dl Pîrlog se va ocupa personal de cazul Usatîi și, prin urmare, va exercita o influență crucială asupra rezultatului final”.

Reprezentantul legal a continuat: “În Republica Moldova, dl Pîrlog este cunoscut și ca un prieten al lui Plahotniuc, care este, în mod realist, singura persoană care l-ar fi putut nominaliza la postul de la Interpol”. Dumneaei a spus că, în calitate de asociat al lui Plahotnuic, un binecunoscut oponent politic al Usatîi, Pîrlog nu poate fi considerat potrivit pentru o funcție în structura care va decide soarta lui Usatîi.

“Acum cerem Interpolului și comunității internaționale să examineze îndeaproape acest caz, care pune sub semnul întrebării întregul sistem al mandatelor internaționale de arestare. Credem că Pîrlog ar trebui imediat să fie îndepărtat din acest organism, deoarece există un risc real al conflictului de interese. În niciun caz nu ar trebui să i se permită să se implice în acest caz.”

Acuzațiile împotriva lui Usatîi au fost respinse ca fiind “absolut neîntemeiate”. Un apropiat al lui Usatîi a spus: “El a fost acuzat de ceva ce nu a făcut niciodată. Toate acuzațiile care au fost invocate constituie o încălcare a procedurilor judiciare din Republica Moldova”. Plahotniuc – singurul oligarh al țării – a fost acuzat că exercită o influență nesănătoasă asupra unui spectru larg al vieții publice și civile din Moldova. Se spune că el este hotărât să-l țină pe Usatîi în exil.

Mai multe organizații internaționale, inclusiv Consiliul Europei, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu aceasta, în timp ce ONG-ul Human Rights Watch (Observatorul Drepturilor Omului) afirmă că situația din țară “ar trebui luată sub un control strict”. Situația politică din Moldova, etichetată ca “stat capturat”, a făcut obiectul unei vizite recente al deputaților de opoziție din Moldova la oficiul de la Strasbourg al Consiliului Europei.

Willy Fautre, directorul HRWF, a adăugat: “Alarma ridicată de către delegația moldovenească la Strasbourg nu poate rămâne fără atenție, inclusiv la Bruxelles”.

Europeanbusinessreview.eu